“de Rugzak van het leven” door Koos de Bruin

 

koos met chiel bewerkt

“Je hele leven hier op aarde zit in een rugzak die je tot aan de dood met je meedraagt”.

Vanaf je geboorte stoppen je ouders in je rugzak wat zij je mee willen geven in het leven. Je kunt op latere leeftijd erover gaan twijfelen of hetgene wat zij erin hebben gestopt wel juist is of echt wel bij jouw past. Er zullen inderdaad ouders zijn die er zaken in stoppen die gevoelsmatig later niet juist voelen, of zelfs ouders die er bewust onjuistheden en onwaarheden in stoppen. Echter in de meeste gevallen stoppen ouders alles wat zij op dat moment goed en juist vonden in jouw rugzak. Er is achteraf dan ook niks wat je ze kwalijk zou kunnen nemen. Bijna iedere ouder doet dit met de beste intenties om je de normen en waarden van het leven mee te geven.

Daarnaast wordt je rugzak gevuld door je school en opleiding. De informatie die je ontvangt wordt hierin opgenomen. Later zul je deze informatie hard nodig hebben om ook richting loopbaan de juiste keuzes te kunnen maken. Ja, vaak zijn er kinderen die door verschillende oorzaken als uitval door ziekte, dyslectie of andere beperkende mogelijkheden hun rugzak niet kunnen vullen zoals zij dat zelf graag zagen. Echter alle informatie die erin wordt gestopt, komt eruit wanneer je het nodig hebt. Op jonge leeftijd ben je je hier niet bewust van, baal je soms van school, komt de gedachten “ waarom moet ik dit allemaal leren” regelmatig naar boven en denk je niet vooruit. Als kind leef je in het moment. Dat mag, dat is goed, dat is kind zijn. Er zijn genoeg kinderen in de wereld die door allerlei omstandigheden geen kind kunnen zijn en vroeg in de pubertijd of zelfs al eerder geconfronteerd worden met de harde wereld waarin ze leven.

Ook je vriendjes van school, je kameraden van later en je stapmaatjes van toen hebben er iets in gestopt. Ook jij hebt zelf hun rugzak gevuld. Door het delen van ervaringen, beginnen met spelen in de zandbak, tot het “kroeghangen” in de late uurtjes, vormen een laagje van ervaringen in die zak. In deze laag bevind zich ook het pestgedrag, een thema van deze tijd, dat invloed heeft op je gehele zijn, eigenwaarde en gevoel van veiligheid.

Groot is ook de invloed van (naaste) familie en vrienden. Wat voor gevoel heb je bij je opa en oma, was het er warm en gezellig, voelde je je geliefd en gewaardeerd of afgewezen en bekritiseerd? Ook deze ervaringen nemen we mee in onze rugzak.

Wat te denken van de lessen van het leven. Familie en vrienden om je heen die dit aardse leven verlaten. Verdrietige ervaringen. Hebben zij na een moedige strijd dit leven verlaten of zijn ze zachtjes en pijnloos weggegleden na een rijkelijk, vol leven? Hoe heb je dit kunnen verwerken, of zitten er nog onverwerkte ervaringen in je rugzak, waardoor deze zwaar beladen voelt.

Dit is nog maar een kleine opsomming van allerlei lessen, ervaringen die je rugzak vullen. Soms is deze rugzak gewoonweg te vol, en zul je moeten gaan graven, tot je een laag tegenkomt waarmee je nog niet hebt kunnen dealen, zaken die je verhinderen om het leven te leiden dat je je wenst. Onverwerkte ervaringen of dingen die gewoonweg niet bij je passen. Ze zijn een ingeworteld ritueel geworden, waarvan je je niet bewust bent dat ze überhaupt bestaan. Heel vaak kom je jezelf weer tegen op dezelfde punten. Waarom gebeurd of overkomt mij dit nu weer. Dezelfde ervaring had ik ook al eens. Zonder dat je je er bewust van bent, zul je dezelfde patronen blijven volgen, blijf je ronddraaien in dezelfde visuele cirkel, tot je zelf de stappen onderneemt om de cirkel te onderbreken en te doorbreken. Alleen al het besluit om deze circkel te willen onderbreken, geeft al een gevoel van bevrijding. Soms zijn het onbewuste patronen die doorbroken moeten worden. Je hoeft je niet te schamen om te moeten “dealen” met dit soort zaken en eventueel hulp te zoeken. Wees trots op jezelf dat je er voor durft uit te komen. Om onder ogen te zien dat er wat moet gebeuren om je te bevrijden van die last in je rugzak.

Kortom, je hele leven zit in een rugzak. Wil je hem dichtbinden, laten voor wat het is, en er niet meer naar omkijken? Dat is dan jouw keuze. Misschien is je rugzak wel gevuld met allemaal hele mooie, fijne en liefdevolle dingen en geniet je van het leven. Fijn, heerlijk en vooral blijven genieten.

Voelt je rugzak zwaar, kun je de lagen niet bereiken, of moet er eerst wat uit om weer ruimte te krijgen om weer nieuwe ervaringen mee te kunnen nemen op je aardse reis, of zijn er dingen die je er graag uit wilt halen, er mee wilt dealen, verwerken of een plek geven, zodat er op die manier weer ruimte ontstaat? Ik kan je daarbij helpen. Als gecertificeerd Life Coach kan ik je op weg helpen om ruimte in je rugzak te geven, je inzicht te geven in zaken waarvan je je niet bewust bent. Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op op info@koosdebruin.nl. We plannen dan een gesprek op een nader te bepalen locatie.

Ik help je graag. Door te inspireren, motiveren en onderwijzen kunnen we samen de wereld een beetje mooier maken. Eerst jezelf, en daarna de wereld in kleine stapjes, met grote gevolgen.

Eerste consult (maximaal 1,5 uur) € 52.50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *